2025-YKS: Başvuruların Alınması
2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS), 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde yapılacaktır. 21 Haziran 2025 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 22 Haziran 2025 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.
Sınava başvurular, 6 Şubat-3 Mart 2025 tarihleri arasında yapılacaktır.
Adaylar başvurularını, 6 Şubat 2025 tarihinde saat 14.45’ten itibaren ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan yapabilecektir.
Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2025-YKS Kılavuzu’nda yer almaktadır. Sınava başvurmak isteyen adaylar, Kılavuz’a aşağıdaki bağlantıdan erişebilecektir. Sınava başvuracak adayların Kılavuz'u dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
2025 Millî Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na (2025-MSÜ) başvuran adayların da Millî Savunma Bakanlığı tarafından Millî Savunma Üniversitesine yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için 2025-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur. Ayrıntılı bilgi 2025-MSÜ Kılavuzu’nda yer almaktadır.
Daha önce bir yükseköğretim kurumundan ön lisans ve/veya lisans mezunu olan adayların; e-devlet mezuniyet bilgilerini kontrol ederek, mezuniyet bilgisi Yükseköğretim Bilgi Sistemi'nde bulunmayanların mezun oldukları üniversite aracılığıyla bu bilgilerin sisteme işlenmesini sağlamaları gerekmektedir.
Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
ÖSYM BAŞKANLIĞI
2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS): Kılavuz ve Başvuru Bilgileri
· Üniversite okumak isteyenler bu sınava girmek zorundadırlar. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır.
1.Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2.oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve 3.oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olarak geçmektedir.
· 1.oturum olan TYT sınavına üniversite okumak isteyen herkes girmek zorundadır.
· YKS sınavının 1.oturumu (TYT) genel olarak etkisi %40, 2. (AYT) ve 3.oturum(YDT) ise %60 olarak belirlenmiştir.
· Yks sisteminde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
· Okul puanınız üniversiteye giriş puanınıza eklenerek yerleştirme puanınızı oluşturacaktır.Okuldan gelebilecek en yüksek puan 60 en düşük puan ise 30 dur. Aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
· Yükseköğretim Kurumları Sınavında birinci oturumda (TYT) bir, ikinci oturumda (AYT) veya (YDT) olmak üzere toplam 2 kitapçık verilecektir.Bu uygulama, adaylara zamanı kullanma ve planlama hususunda imkan ve avantaj sağlayan bir durumdur
· Temel Yeterlilik Sınavı yani kısa ismi ile TYT üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 1.oturum sınavıdır.
· Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.
· Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. TYT 9. ve 10. Sınıf konularını kapsamaktadır. TYT sınavında daha çok mantık ve okuduğunu anlama soruları sorulmaktadır.
· Temel Yeterlilik Testi üniversiteye giriş puanının %40 lık bölümünü oluşturuyor.
· Her sene haziran ayının bir haftasonu TYT – Temel Yeterlilik Testi sınavı yapılmaktadır.
· Bu sınavda öğrencileri Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri testleri bekliyor.
· TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testi'nden en az 0.5 veya daha fazla net yapmış olmaları gerekmektedir.
· Adayların bir önlisans(2 yıllık üniversite programı) programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı'nın (TYT-Puanı) en az 150(Bu puanı alabilmek için 15-17 arası net yapmanız gerekmektedir) olması gereklidir.Temel Yeterlilik Testi Puanı 180(Bu puanı alabilmek için 18-20 arası net yapmanız gerekmektedir) ve üzeri olan adaylar ise lisans(4 yıllık üniversite programı) programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır.
· 2 Yıllık Önlisans Bölümlerine alım TYT ile yapılmaktadır.
· Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır. Adayların, sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecektir. Bu şekilde farklı yıllarda sınava giren adaylar için hak kaybının önüne geçilerek adil bir puanlama yapılmış olacaktır.
· TYT sınavında, Türkçe testinin ağırlığı %33, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı%17, Temel Matematik testinin ağırlığı %33, Fen Bilimleri testinin ağırlığı ise % 17' dir.Bu katsayıları 1 soru üzerinden ele aldığımızda türkçe ve matematik 3.3, fen bilimleri ve sosyal bilimler 3.4 puan kazandırmaktadır.
· Bu sınavda 120 soru sorulacaktır. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlenmiştir. Aşağıdaki tabloda soru sayıları,dersler ve süreler belirtilmilştir.
AYT sınavında hangi testlerden oluşuyor ve bu testlerden kaç soru sorulacaktır?
Ø Adaylar ikinci oturumdaki testlerden hangilerini cevaplandırabilir?
· Ayt sınavında
SÖZEL: AYT' de 'Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler 1' ile 'sosyal bilimler 2'nin ağırlıkları yüzde 30, toplamda yüzde 60.
SAYISAL: . AYT'de matematiğin ağırlığı yüzde 30; fizik, kimya ve biyolojinin her birinin ayrı ayrı ağırlığı yüzde 10, üçünün toplam ağırlığı yüzde 30 genel toplamda yüzde 60.
EŞİT AĞIRLIK:. AYT'de matematik ve 'Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler 1'in ağırlığı yüzde 30, toplam yüzde 60.
YDT Testleri, üniversiteye gitmek isteyen dil bölümünde ki lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir. Kısa ismi ile YDT'ye girmek isteyen öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmeleri gerekiyor. YDT sınavı dil bölümünde ki öğrencilerin ikinci oturum sınavıdır.
Adres:
ŞENTEPE MAH. FATİN RÜŞTÜ ZORLU CAD. ATATURK ANADOLU LİSESİ BLOK NO 38 POLATLI / ANKARA
Telefon
(312) 624-1818