T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / POLATLI - Atatürk Anadolu Lisesi

YKS Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

2022-YKS Başvurularının Alınması

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS), 18 - 19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacaktır. 18 Haziran 2022 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 19 Haziran 2022 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.

Sınava başvurular, 11 Şubat - 07 Mart 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.

Adaylar başvurularını, 11 Şubat 2022 tarihinden itibaren elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 21.30'dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabileceklerdir.

Sınava başvuruda HES kodu bilgisi alınacağından adayların, sınava başvuru işlemi yapmadan veya başvuru için başvuru merkezlerine gitmeden önce HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir. Adaylar, HES kodunun nasıl edinileceği bilgisine Sağlık Bakanlığının https://hayatevesigar.saglik.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir.

Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2022-YKS Kılavuzunda yer almaktadır. Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2022-YKS Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Sınava başvuracak adayların bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. 

2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan, 2022-YKS'nin hiçbir oturumuna girmeden 2022-YKS yerleştirme işlemlerinde 2021-TYT puanını kullanmak isteyen adaylar ile 2022 yılında sadece "Özel Yetenek Sınavı" sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyen adayların, 2021-TYT Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2022-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir. 2022 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına (2022-MSÜ) başvuran adayların da Milli Savunma Bakanlığı tarafından Milli Savunma Üniversitesine yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için 2022-YKS'ye başvuru yapmaları zorunludur. Ayrıntılı bilgi 2022-MSÜ Kılavuzunda yer almaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI


2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu

 

 


YKS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

 

1. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Nedir?

· Üniversite okumak isteyenler bu sınava girmek zorundadırlar. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır. 

1.Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2.oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve 3.oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olarak geçmektedir.

· 1.oturum olan TYT sınavına üniversite okumak isteyen herkes girmek zorundadır.

· YKS sınavının 1.oturumu (TYT) genel olarak etkisi %40, 2. (AYT) ve 3.oturum(YDT) ise %60 olarak belirlenmiştir.

· Yks sisteminde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. 

       · Okul puanınız üniversiteye giriş puanınıza eklenerek yerleştirme puanınızı oluşturacaktır.Okuldan gelebilecek en yüksek puan 60 en düşük puan ise 30 dur. Aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

02-12-2020

·  Yükseköğretim Kurumları Sınavında birinci oturumda (TYT) bir, ikinci oturumda (AYT) veya (YDT) olmak üzere toplam 2 kitapçık verilecektir.Bu uygulama, adaylara zamanı kullanma ve planlama hususunda imkan ve avantaj sağlayan bir durumdur

02-12-2020

   

2. Temel Yeterlilik Testi (TYT) Nedir?

·  Temel Yeterlilik Sınavı yani kısa ismi ile TYT üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 1.oturum sınavıdır.

·  Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.

·  Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. TYT 9. ve 10. Sınıf konularını kapsamaktadır. TYT sınavında daha çok mantık ve okuduğunu anlama soruları sorulmaktadır.

·  Temel Yeterlilik Testi üniversiteye giriş puanının %40 lık bölümünü oluşturuyor.

·  Her sene haziran ayının bir haftasonu TYT – Temel Yeterlilik Testi sınavı yapılmaktadır.

·  Bu sınavda öğrencileri Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri testleri bekliyor.

·  TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testi'nden en az 0.5 veya daha fazla net yapmış olmaları gerekmektedir.

·  Adayların bir önlisans(2 yıllık üniversite programı)  programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı'nın (TYT-Puanı) en az 150(Bu puanı alabilmek için 15-17 arası net yapmanız gerekmektedir) olması gereklidir.Temel Yeterlilik Testi Puanı 180(Bu puanı alabilmek için 18-20 arası net yapmanız gerekmektedir) ve üzeri olan adaylar ise lisans(4 yıllık üniversite programı) programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır.

·  2 Yıllık Önlisans Bölümlerine alım TYT ile yapılmaktadır.

·  Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları  istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır. Adayların, sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecektir. Bu şekilde farklı yıllarda sınava giren adaylar için hak kaybının önüne geçilerek adil bir puanlama yapılmış olacaktır.

·  TYT sınavında, Türkçe testinin ağırlığı  %33, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı%17, Temel Matematik testinin ağırlığı  %33, Fen Bilimleri testinin ağırlığı ise % 17' dir.Bu katsayıları 1 soru üzerinden ele aldığımızda türkçe ve matematik 3.3fen bilimleri ve sosyal bilimler 3.4 puan kazandırmaktadır.

·   Bu sınavda 120 soru sorulacaktır. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlenmiştir. Aşağıdaki tabloda soru sayıları,dersler ve süreler belirtilmilştir.

02-12-2020

 

3.  Alan Yeterlilik Testi (AYT) Nedir?

 

  • Alan Yeterlilik Testleri, üniversiteye gitmek isteyen lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir. Kısa ismi ile AYT'ye girmek isteyen öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmeleri gerekiyor. AYT sınavı YKS'nin ikinci oturum sınavıdır.
  •  İkinci oturum olan AYT (Alan Yeterlilik Testi), öğrencilerin sayısal, sözel, eşit ağırlık alanlarındaki başarısını ölçen YKS'nin ikinci oturum sınavıdır. 
  • Alan yeterlilik testi AYT  üniversiteye giriş puanının %60'lık bölümünü oluşturmaktadır.
  • Her sene haziran ayının bir haftasonu AYT – Alan Yeterlilik Testi sınavı yapılmaktadır
  •  TYT'den 150 puanı geçen ve AYT'den 180 puanı geçen öğrenciler 4 yıllık üniversite yani lisans tercihi yapabilecektir. 4 Yıllık lisans Bölümlerine alım AYT ile yapılmaktadır.
  • AYT puanının hesaplanabilmesi için adayların kendi alanındaki testlerden en az 0.5 veya daha fazla net yapmış olmaları gerekmektedir.
  • Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. AYT tüm lise konularını kapsamakla beraber ağırlıklı olarak 11. ve 12. Sınıf konularını kapsamaktadır. AYT sınavında daha çok bilgiye dayalı sorular sorulmaktadır.

AYT sınavında hangi testlerden oluşuyor ve bu testlerden kaç soru sorulacaktır?

 02-12-2020

Ø   Adaylar ikinci oturumdaki testlerden hangilerini cevaplandırabilir?

 

  03-12-2020

 

02-12-2020

· Ayt sınavında  

SÖZEL:  AYT' de 'Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler 1' ile 'sosyal bilimler 2'nin ağırlıkları yüzde 30, toplamda yüzde 60.

SAYISAL: . AYT'de matematiğin ağırlığı yüzde 30; fizik, kimya ve biyolojinin her birinin ayrı ayrı ağırlığı yüzde 10, üçünün toplam ağırlığı yüzde 30 genel toplamda yüzde 60.

EŞİT AĞIRLIK:. AYT'de matematik ve 'Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler 1'in ağırlığı yüzde 30, toplam yüzde 60.

 

4.Yabancı Dil Yeterlilik Testi (YDT) Nedir?

YDT Testleri, üniversiteye gitmek isteyen dil bölümünde ki lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir. Kısa ismi ile YDT'ye girmek isteyen öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmeleri gerekiyor. YDT sınavı dil bölümünde ki öğrencilerin  ikinci oturum sınavıdır.

  • YDT yeterlilik testi üniversiteye giriş puanının %60'lık bölümünü oluşturmaktadır.
  • Her sene haziran ayının bir haftasonu YDTsınavı yapılmaktadır
  •  Dil bölümü öğrencilerinin4 Yıllık lisans Bölümlerine alımı YDT ile yapılmaktadır.
  • Beş farklı dilden yapılacak sınavda tek puanlama ve sıra olacaktır.
  • TYT sonrasında DİL puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adaylara yöneliktir. 80 sorudan oluşmaktadır. Sınava tercihe göre AlmancaArapçaFransızcaİngilizce ve Rusça dillerinden herhangi biri tercih edilerek girilir. Sınavın süresi 120 dakikadır.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.02.2021 - Güncelleme: 16.05.2024 21:40 - Görüntülenme: 34035
  Beğen | 17  kişi beğendi